Geschiedenis

Historie van het evenement 

Het zwemmen gedurende de wintermaanden in openwater zoals een rivier, meer, vijver en de zee staat ook wel bekend onder het begrip winterzwemmen. Vooral in het noorden van Europa en in Noord-Amerika is het fenomeen winterzwemmen erg populair. Er zijn zelfs speciale verenigingen die uitsluitend bij ijskoud water wedstrijden organiseren. In Canada en de Verenigde Staten heten dit soort verenigingen ‘polar bear clubs’. De wedstrijden die zij organiseren worden ‘polar bear plunges’ genoemd. Hierbij duiken mensen massaal voor een korte tijd het koude water in, meestal om geld op te halen voor goede doelen. (Knol, 2015) 

In 1920 besloot initiatiefnemer Peter Pantages om in Vancouver een soortgelijke ‘polar bear plunge’ te organiseren om zo het nieuwe jaar te beginnen. Er deden slechts vijf zwemmers mee aan deze eerste editie van de Canadese ‘New Year’s Dip’. Hoewel het evenement klein begon, is het inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie waar ongeveer 2000 mensen aan mee doen. (Knol, 2015) 

In 1960 sloeg het fenomeen ook over naar Nederland. Ok van Batenburg en een groep zwemmers van Njord’59 uit Haarlem begonnen de eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik in Zandvoort. Vijf jaar later begon men op initiatief van Jan van Scheijndel, oud-Kanaalzwemmer van de Haagse zwemclub Sport Na Arbeid (SNA), in Scheveningen met de jaarlijkse duik. Ook hier werd de duik met maar slechts zeven zwemmers gehouden. Inmiddels is de duik in Scheveningen uitgegroeid tot een massaal evenement met elk jaar maximaal 10.000 deelnemers. 

 

Organisatie 

Met het toenemende aantal deelnemers groeide ook de organisatie rondom de Nieuwjaarsduik. Unox begon met het sponseren van de Nieuwjaarsduik in 1998, vrijwilligers van Zwemclub Residentie delen soep uit en de Haagse reddingsbrigade zorgt voor de veiligheid. Het is belangrijk dat dit gebeurd want soms moet de reddingsbrigade in actie komen, zoals in 2003, toen er mensen onderkoeld raakten.  

Vanaf 1965 is de Nieuwjaarsduik in Scheveningen elk jaar doorgegaan, met uitzondering van het jaar 2007. In dit jaar is de duik op advies van brandweer, politie, reddingsbrigade, gezondheidsdiensten en de gemeente afgelast vanwege de slechte weersomstandigheden. Op andere plekken in Nederland is de duik wel doorgegaan. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb